Women in de top

17 Nov

Dezelfde opleiding, dezelfde ervaring, dezelfde baan, en toch doen mannen het nog steeds beter in het bedrijfsleven dan vrouwen. Vrouwen willen altijd gelijk aan mannen zijn als het draait om werken. Maar toch zijn er maar weinig Nederlandse vrouwen die topposities betreden. Ongeveer 10 % van alle werkende vrouwen hebben een hoge functie in een bedrijf. Als je dan kijkt naar hoeveel vrouwen er jaarlijks van het HBO en de universiteit afkomen, zou je zeggen dat dit percentage hoger wordt, maar dit is dus niet het geval. Hebben vrouwen dan te weinig passie en ambitie om een topfunctie te hebben of waar ligt dit aan?

Een oorzaak kan zijn dat vrouwen net iets andere hersenen hebben dan mannen. Veelal draait dit om het hebben van teveel emoties die een vrouw tijdens haar werk heeft. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld minder goed omgaan met stress, hebben moeite met conflicten en voelen zich snel persoonlijk aangevallen. Vaak is het krijgen van kinderen ook een reden waarom vrouwen minder snel op deze positie in het bedrijf komt. De big boss is bang dat zijn topvrouw zwanger raakt waardoor ze een aantal weken niet kan werken. Maar ook na de zwangerschap willen ze vaak minder uren werken, wat meestal niet gaat als je een toppositie bezit.

Het verschil in communicatie tussen de mannen en vrouwen ontwikkelt zich al in de jonge jaren. Vrouwen zien de wereld vaak als een netwerk van relaties, en dus ook op het werk. Vrouwen willen iedereen te vriend houden en de relaties versterken. Maar daarentegen zien de wereld als een maatschappelijke orde waarin je een hoge of lage positie in kunt nemen. Mannen willen een hoge status krijgen in het leven, en dus ook in hun werk. Deze verschillen bepalen dus hoe mannen en vrouwen omgaan met macht, confrontaties aangaan of juist uit de weg gaan enz.

Ook financieel doen vrouwen het op het werk minder goed dan mannen. Vrouwen verdienen gemiddeld 20% minder dan mannen op dezelfde functies. Dit heeft vaak dezelfde oorzaak als het niet kunnen krijgen van een topfunctie. Nu blijkt dat vrouwen in de eerste functie die ze betreden al meteen achterlopen met het loon. Ze halen de mannen hun hele carrière ook niet meer in. Dus vrouwen; onderhandel en ga op je strepen staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: